Bütün İnsanlığı Öldürmek Ya Da Yaşatmak: Maide Suresinin 32. Âyetindeki Yorum Çeşitliliği Üzerine Bir İnceleme
Doç. Dr. Murat SARIGÜL
Maide suresinin 5/32. ayeti, haksız yere bir kişi öldürüldüğünde sıklıkla kendisine atıfta bulunulan ayetlerin başında gelmektedir. Özellikle ayetin mealen “Kim haksız yere bir cana kıyarsa bütün insanlığı öldürmüş gibi olur” kısmı İslam’ın insanın canına verdiği önem bağlamında dikkatlere sunulmaktadır. Fakat bununla birlikte benzetmedeki teşbih yönünün tespitinde ondan fazla yorum yapıldığı gözlenmiştir. Diğer taraftan ayetin bundan dolayı lafzı ile başlayarak gerekçesini önceki ayette yer alan Kabil’in Habil’i öldürme hadisesi ile irtibatlandırması ve İsrailoğulları'na şöyle yazmıştık buyurarak tahsis edici bir üslup takip etmesi, bu ayetin etraflıca ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu makalede, Müslümanların yazı ve konuşmalarında özel bir yer işgal eden hatta gayr-i müslimlerin de aşina oldukları bu ayetteki ifade buyurulan benzetmenin, daha iyi anlaşılmasına katkı sunulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda ayete dair geniş bir yelpazede müfessirlerin yorumları gruplandırılmış ve yapılan tefsirler analiz edilmiş ve sonunda da ayetin meali ve tefsiri hakkında bir tercih sunulmuştur.
Tefsir,,Maide 5/32,,İsrailoğulları,,Nefs, Öldürme,,Kurtarma.
Dergi Adı Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi