İLKOKUL ÖĞRENCİ VE VELİLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN COVİD-19 SALGINI SÜRESİNCE UZAKTAN EĞİTİM
Züleyha Ertan Kantos
Dr. Öğr. Üyesi Aslı YURTTAŞ
Prof. Dr. Murat TAŞDAN
Zühal Topcu
Araştırmanın temel amacı covid-19 salgını süresince ilkokullarda yürütülen uzaktan eğitime ilişkin ilkokul öğrencilerinin ve velilerinin görüşlerini ortaya koymaktır. Bu araştırma nitel araştırma yaklaşımının bir türü olan betimleyici fenomenoloji desene göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Covid-19 salgını süresince 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Ankara’nın Mamak ve Çankaya ilçelerinden MEB’e bağlı ilkokullardaeğitim-öğretime devam eden ilkokul öğrencileri ve bu öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Yapılan analizde akademik öğrenme ortamının uzaktan eğitime uygunluğu, uzaktan eğitim sürecinde yapılan eğitim-öğretim faaliyetleri, uzaktan eğitim süresince destek ve iletişim, uzaktan eğitim sürecinin değerlendirilmesi temalarından oluşmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre a)Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin akademik öğrenme ortamının uygun olduğu, velilerin internete erişimlerinin olduğu fakat sınırlı internet kotalarının olduğuna ulaşılmıştır. b) Öğrencilerin yarısının bilgisayarlarının olmadığı fakat katılımcıların tamamının akıllı telefonlarının bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır. c) Öğrencilerin uzaktan eğitimde zamanlarının büyük bölümünü ekran önünde geçirmelerine rağmen EBA Tv izlemedikleri sonucuna ulaşılmıştır. d) Ayrıca EBA’dan faydalanmanın yetersiz olduğuna ulaşılmıştır. e) Öğretmenlerin canlı ders yaptıkları fakat öğrencilerin ancak yarısının canlı derslere katıldığı bilgisine ulaşılmıştır. f) Hem veliler hem de öğrenciler yüz yüze eğitimi uzaktan eğitime tercih etmektedirler.Bu araştırma İlkokullara hazırlanan uzaktan eğitim süreçlerinin önündeki engelleri ve boşlukları görünür kılabilir.
uzaktan eğitim,covid-19 pandemisi,öğrenci,veli
Dergi Adı Milli Eğitim Dergisi