Okul ve Öğrenci Sağlığının Korunmasına İlişkin Kavramsal Bir Çözümleme
MURAT TAŞDAN
HB MEMDUHOĞLU
Bu çalışmanın konusu, okul ve öğrenci sağlığının korunmasıdır. Çalışmanın amacı, okul ve öğrenci sağlığı kavramını, kapsamını, önemini, Türkiye’de okul ve öğrenci sağlığı hizmetlerinin sunumunu tartışmak ve bu tartışmalardan hareketle sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Günlük yaşam içerisinde çevresel, sosyal, kültürel ve kişisel faktörler, insanların sağlığı açısından risk oluşturabilmektedir. Çocukları daha kolay etkileyebilen bu riskler, okullarda daha çok artmaktadır. Bu anlamda okul ve öğrenci sağlığı kavramı önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca okul ve öğrenci sağlığı hem öğrenci ve öğretmenlerin okula devam durumunu, hem de toplum sağlığını etkilediği için önemlidir. Çalışmanın verileri ilgili alanyazın taraması ile toplanmıştır. Çalışmada, Türkiye’de okul ve öğrenci sağlığı konusunda, sağlık hizmetleri çerçevesinde okul çağı dönemindeki çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik yürütülmesi beklenen hizmetlerin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Okulda sürdürülen sağlık hizmetlerinin yanı sıra sistemli olmayan, kayıt ve raporlandırmadan öte gidemeyen sağlık taramaları ve sağlık eğitimleri gibi hizmetlerin sistemli olarak uygulanabilmesi için ulusal düzeyde çözümlere gereksinim vardır. Okul sağlığı konusunda okulda ve tüm toplumda ortak bilincin oluşması gerekmektedir. Çünkü artık okul sağlığı konusu sadece öğretmen ve öğrenci sağlığı olarak ele alınmamakta, okuldan hareketle tüm toplumun sağlık sorunları tartışılmaktadır. Bu nedenle okul sağlığı sorunları sadece Milli Eğitim Bakanlığı ve okul yöneticilerinin sorun alanı olarak görülmemeli, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere diğer devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve ailelerin ortak sorunu olarak ele alınmalıdır.
öğrenci sağlığı,okul sağlığı
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Milli Eğitim Dergisi.
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO-HOST
Basım Tarihi 01-2008