The effect of short-term or long-term progesterone-based estrus synchronization on fertility parameters in Tuj ewes outside the breeding season
Erdem Taçyıldız
Dr. Öğr. Üyesi Buket BOĞA KURU
Doç. Dr. Mushap KURU
Bu çalışmanın amacı, kısa (ST) veya uzun süreli (LT) progesteron (P4)-emdirilmiş sünger ve kısrak koriyonik gonadotropin (eCG) kullanarak östrus senkronizasyonunun Tuj koyunlarında bazı fertilite parametreleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Klinik olarak sağlıklı 48 Tuj koyunu seçildi ve üç gruba ayrılmıştır: Grup I (G1, n=15), Grup II (G2, n=18) ve Grup III (G3, n=15). G1 ve G2, P4-emdirilmiş sünger vaginaya yerleştirilerek hormon tedavisi aldı ve sırasıyla beş veya on gün sonra 500 IU eCG intramusküler olarak uygulandı. Süngerler, G1 için yerleştirme tarihinden yedi gün sonra ve G2 için yerleştirme tarihinden 12 gün sonra vaginadan çıkarıldı. G3 herhangi bir hormon tedavisi almadı. Tüm gruplara, sünger çıkarılmasından 24 saat sonra koç katımı yapıldı. Östrus, beş gün boyunca her altı saatte bir izlendi ve gebelik transrektal ultrasonografi ile doğrulandı. Östrus oranı, östrus başlangıçzamanı ve gebelik oranı G1 ve G3 ve G2 ve G3 arasında anlamlı şekilde farklıydı (p<0.05). Fakat tedavi grupları arasında (G1 ve G2) arasında fertilite parametreleri açısından fark tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç olarak, kısa veya uzun dönem P4-emdirilmiş vaginal sünger tedavisi, Tuj koyunlarında üreme sezonu dışında fertilite parametreleri açısından eşit derecede etkilidir.
Gebelik oranı,Koyun,Medroksiprogesteron asetat,Östrus senkronizasyonu
Dergi Adı Van Veterinary Journal