Changes in hematology, some clinical biochemical parameters and mineral levels in neonatal calves with sepsis due to diarrhea
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Doç. Dr. Mushap KURU
Amir Naseri
Sunulan çalışmada ishal kaynaklı neonatal sepsisli buzağılarda hematolojik, klinik biyokimyasal parametreler ve bazı mineral düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini 0-10 günlük yaşta, herhangi bir tedavi uygulanmamış ve sepsis kriterlerini sağlayan 30 ishalli buzağı sepsisli grubu ve aynı yaş grubunda bulunan 20 sağlıklı buzağı kontrol grubunu oluşturdu. Sepsisli buzağılardan tedavi öncesi ve sağlıklı buzağılardan bir kez venöz kan örnekleri alındı. Sepsisli buzağıların dakikadaki kalp frekansı ve solunum sayıları kontrol grubuna göre yüksek olduğu belirlendi. Hematolojik analizlerde sepsisli grupta nötrofil sayısı kontrole göre yüksek bulunurken, eritrosit sayısı ve ortalama eritrosit hacmi düşük bulundu. Biyokimyasal analizlerde ise sepsisli grupta alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, üre ve kreatinin düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli oranda yüksek, magnezyum konsantrasyonları düşüktü (p<0.05). Sonuç olarak ishal kaynaklı sepsisli neonatal buzağılarda karaciğer ve böbrek disfonksiyonu ile ilişkili olarak biyokimyasal parametrelerin yükseldiği, minaral düzeylerinin düştüğü belirlendi. Elde edilen verilerin ortaya çıkmasında ishal kaynaklı dehidrasyonun etkili olabileceği öngörülmüştür. Bu nedenle tedavide özellikle seviyesi düşen minerallerin eklenmesi ve uygun sıvı tedavisi yapılarak normal doku perfüzyonunun sağlanması önemlidir. Doku perfüzyonu sağlanarak, enzim seviyelerinin normale döndürülmesi ile sepsisli buzağıların yaşama şansının artacağını düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Van Veterinary Journal