Kronik endometritisli ineklerde intrauterin uygulanan kekik yağının gebe kalma oranı üzerine etkisi
Prof. Dr. Hasan ORAL
Doç. Dr. Mushap KURU
Recai Kulaksız
Prof. Dr. Semra KAYA
Sunulan çalışmanın amacı, kronik endometritis tedavisinde intrauterin olarak uygulanan kekik esansiyel yağının etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışma materyalini 77 baş kronik endometritisli inek oluşturmuştur ve bu inekler rastgele 4 gruba ayrılmışlardır. I. gruba (n=21; GI) PGF2α, II. gruba (n=20; GII) perasetik asit, III. gruba (n=18; GIII) kekik esansiyel yağı ve IV. gruba (n=18; GIV) ise serum fizyolojik uygulanmıştır. Çalışma sonucunda GI, GII, GIII ve GIVde ilk tohumlamada gebelik oranları sırasıyla %19, %35, %66.6 ve %11.1 olarak belirlenmiştir (P<0.01). Toplam gebelik oranları ise sırasıyla %71.5, %85, %94.4 ve %11.1 olarak bulunmuştur (P<0.001). Sonuç olarak, endometritis tedavisin- de kullanılan klasik ilaçlara, kekik esansiyel yağının alternatif olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Dergi Adı Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1016-877X