Capoeta capoeta’da Lambda Cyhalothrin’in Biyokimyasal ve Moleküler Karakterizasyonu
Doç. Dr. Evren KOÇ
Öğr. Gör. Mustafa AKÇAY
Bu çalışmada, Kars Çayından yakalanan Capoeta capoeta (Guldenstaedt 1773) üzerine Lambda cyhalothrin(LCT)’in etkilerinin biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Kars Çayından yakalananbalıklar her grupta 10 adet balık olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Gruplar; kontrol grubu (herhangi bir uygulamayapılmadı), I. gruptaki balıklar 0.012 µgL-1 LCT içeren tankta, II. gruptaki balıklar ise 0.025 µgL-1 LCT içerentankta 6 saat süreyle bekletildi. Bu süre sonunda balıklardan biyokimyasal ve moleküler analizler için kan vekaraciğer doku örnekleri alındı. Uygulanan spektrofotometrik analizlarin sonucu olarak Glutatyon (GSH) düzeyleriiçin kontrol ve uygulama gruplarında istatistiksel farklılık saptanmadı (P>0.05). 8-Hidroksi-2’-Deoksiguanozin(8-OHdG) düzeylerinin ise LCT uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre azaldığı tespit edildi (P<0.01).Karaciğer Glutatyon S-transferaz (GST), Glutatyon peroksidaz (GPx), Glutatyon Redüktaz (GR), Katalaz (CAT)ve Süperoksit Dismutaz (SOD) enzimlerinin ekspresyon seviyeleri RT-PCR yöntemi ile araştırıldığında ise kontrolgrubuna göre artış meydana geldiği belirlendi. Sonuç olarak; LCT’in Capoeta capoeta balık türleri üzerinde toksiketki gösterdiği, buna bağlı olarak balıklarda antioksidan enzim düzeyleri artarak oksidatif hasarı ve DNA/RNAhasarını azalttığı tespit edildi.
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology
Basım Tarihi 06-2018