ARAP EDEBİYATINDA MUCÛN ( Müstehcen ) ŞİİRLERİ VE ŞAİRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇINAR
Cahiliye döneminden itibaren toplumun yaşantısıyla yakından alakalı olan ahlaksızlık, zındıklık, ciddiyetsizlik başta olmak üzere insanın yapmış olduğu herhangi bir şeye pek fazla aldırış etmemesi, utanç veya hayâ duymaması gibi konuları içeren mucûn şiirleri Arap yarımadasında yaşayan şairlerin çoğunun şiirlerine konu olmuştur. Çalışmada, Arap Edebiyatında önemli bir yere sahip olan, şeref, örf ve adetlere zarar veren, şarap içmenin ve vasfetmenin helâllığının yaygınlaşmaya başladığı bir ortamda ortaya çıkan ve adına mucûn denilen şiirler incelenmiştir. Bu alanda öne çıkan ve zındıklıkla itham edilen bazı şairlerin mucûn şiirleriyle ilgili söylemiş oldukları şiirler hakkında kısa bilgiler verilmiştir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 03-2015