Erzurum’da Önemli Bir Urartu Kalesi Harami Kale
Doç. Dr. Mustafa KARAGEÇİ
Yavuz Günaşdı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Erzurum İli tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanan önemli bir şehirdir. Paleolitik dönem ile birlikte başlayan bu geçmiş özellikle bölgenin Geç Kalkolitik Çağ ile birlikte yoğun insan topluluklarının yaşadığı bir coğrafyaya dönüşmesini sağlamıştır. Karaz Kültürüne ev sahipliği yapan Erzurum İli, M.Ö. II. binde Hayaşalılar’a, M.Ö. I. Binde Diauehiler’eve Urartular’a kapılarını açmıştır. Özellikle Erzurum ve çevresi bünyesinde barındırdığı maden kaynakları, büyük nehirler ve geçitler sayesinde değerini her zaman korumuştur. M.Ö. I. binde Urartular stratejik açıdan oldukça önemli olan Erzurum üzerine seferler düzenlemiş ve bölgeyi kontrol altına almak istemiştir. Bölgeyi kontrol altına aldıktan sonramevcut kaleler üzerinde yeni düzenlemeler yapmış veya bölgede yeni kaleler inşa etmiştir. Harami Kalesi de bu noktada ön plana çıkan kalelerden biridir. Özellikle Urartuların Van bölgesinden Erzurum’a doğru gelirken kullanmış olduğu tarihi yolu kontrol etmek maksadıyla yapılmıştır. Harami Kalesinin hemen yakınında önemli Urartu kaleleri vardır.Özellikle Avnik Kalesi ve Karataş Kalesi ile birlikte üzerinde yer aldığı vadinin kontrolünü sağlamaya çalışmıştır. Oldukça sarp bir tepenin üzerinde yer alan kalede kaya basamaklı su tüneli ve kutsal alanlar vardır. Yoğun kaçak kazı izlerine rastlanan kaledeki keramik verileri de buranın önemli bir Urartu Kalesi olduğunu göstermektedir.
Dergi Adı Kafkas Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019