Kromlekli Yapılara Kars’tan Bir Örnek Baykara Mezarlığı
Doç. Dr. Mustafa KARAGEÇİ
Oktay Özgül
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Kars-Ardahan Platosu, Kafkasya ile Anadolu arasındaki kültür geçişlerinin sık yaşandığı bir coğrafyadır. Coğrafyanın yaylacılık için uygun şartlara sahip olması, bölgeyi eskiçağda çok daha önemli kılmıştır. Göçer kültürlere ait pek çok işaretin olduğu bölgede bağımsız mezarlar da önemli bir yer tutar. Kromlekli mezarlar Kafkasya’da M.Ö. II. Bin yılbaşlarında ortaya çıkarlar. Orta Asya kurgan geleneğinin bir uzantısı olarak ortayaçıkan bu yapıların yuvarlak bir plan seyrettiği ve oval biçimli taşlarla mezar yerinin etrafının çevrildiği mezarlara Kars ve çevresinde de rastlanmıştır. Bu çalışmada Kars’ın Selim ilçesine bağlı Baykara köyünde daha önceki yüzey araştırmalarımızda tespit ettiğimiz kromlekli bir mezarın incelenmesi yapılarak, Kafkasya bölgesindeki benzerleri ile mukayeseli bir çalışması yapılmıştır.
Dergi Adı Kafkas Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019