Evaluation of Pennyroyal as a feed additive on Growth Performance, Some Biochemical Parameters and Antioxidant Status in Weaned Tuj Lambs
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Doç. Dr. Mustafa MAKAV
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Bu çalışma, sütten kesilmiş Tuj kuzularında rasyona kurutulmuş yarpuz (Mentha pulegium L.) tozu ilavesinin performans, bazı kan serumu biyokimyasal parametreleri ve antioksidan durumu üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ortalama canlı ağırlığı 11,5±0,3 kg kg olan 24 adet Tuj erkek kuzu üç gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunun bazal rasyonuna herhangi bir katkı maddesi ilave edilmezken, muamele gruplarının bazal rasyonlarına sırasıyla %0.1 (P1) ve %0.2 (P2) seviyelerinde yarpuzun kurutulmuş yaprakları ilave edilmiştir. Deneme süresi boyunca (54 gün) kuzular haftada iki kez ayrı ayrı tartılarak, canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yem dönüşüm oranı (YYO) belirlenmiştir. Ayrıca serum biyokimyasal parametreleri ve antioksidan aktivitesi tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, CAA, YT ve YYO yarpuz ilavesinden etkilenmemiştir. Ayrıca, çalışmada glukoz, trigliserit ve total protein gibi serum biyokimyasal parametreleri açısından kontrol ve yarpuz muamele grupları arasında fark bulunmamıştır. Rasyona yarpuz ilavesinden kalsiyum ve fosfor gibi mineral maddelerin seviyeleri etkilenmemiştir. Yarpuz, 14. günde serum malondialdehit ve glutatyon seviyeleri üzerine etkili olmuştur. Sonuç olarak, kuzu rasyonlarına yarpuz ilavesinin kuzu sağlığı ve performansı üzerinde önemli bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Antioksidan,Biyokimyasal parametreler,mentha pulegium,Performans,Tuj
Dergi Adı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi