Effects of Pennyroyal (Mentha pulegium L.) on Angiotensin Converting Enzyme-2 (ACE-2) and Antioxidant Parameters in Rabbits
Doç. Dr. Mustafa MAKAV
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Amaç: Bu çalışmanın amacı iki farklı optik koherens tomografi (OKT) anjiografi cihazından elde edilen verileri karşılaştırmaktır. Araçlar ve Yöntem: Kliniğimize rutin göz muayenesi için başvuran ve herhangi bir sistemik hastalığı olmayan 18 hastanın 33 gözü çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma dahilinde değerlendirilen tüm gözlerden hem swept-source DRI OKT Triton (Topcon Inc, Tokyo, Japan) hem de AngioVue OKT (Optovue, Fremont, California) cihazları aracılığı ile ölçüm yapılmıştır. Yüzeyel vasküler dansite,derin vasküler dansite ve koryokapillaris vasküler dansite 5 farklı noktada değerlendirilmiştir. Bu noktalardaki değerlendirmeler için santral 1 mm çapındaki fovea alanı ile 1-3 mm arasında bulunan temporal parafovea, üst parafovea, nazal parafovea ve alt parafovea bölgelerindeki ölçümler kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 18 gönüllünün 10’u (%55.6) kadın, 8’i (%44.4) erkek idi. Olguların yaş ortalaması 38.7±7.9 yıl olarak tespit edilmiştir. Tüm gözlerde Snellen’e göre düzeltilmiş görme keskinliği 20/20 idi ve göz içi basınç ölçümleri de normal sınırlardaydı. Yapılan ölçümlerde; yüzeyel vasküler dansite 1 noktada, derin vasküler dansite 4 noktada ve koryokapillaris vasküler dansite ölçümlerin tamamında, AngioVue ölçümleri daha yüksek değerli olacak şekilde istatistiksel anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0.05).Sonuç: Retina vasküler dansite değerlendirmesi yapılırken cihazlar arasındaki analiz farklılıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Hasta takiplerinde aynı cihazın kullanılması ve cihazlar arasında karşılaştırmanın güvenilir olmayabileceği akılda tutulmalıdır.
retina,optik koherens tomografi anjiografi,Koryokapillaris
Dergi Adı Journal of Advances in VetBio Science and Techniques