Ozone vs Melatonin: The Therapeutic Effects In Alcoholic Liver Disease
İzmir Demokrasi Üniversitesi, Türkiye
Yasemen Adalı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Alkolik karaciğer hastalığı (ALD) dünya çapında bir sağlık sorunudur. Ozon ve melatonin tıbbi tedavilerdeki antioksidan özellikleri için yaygın olarak kullanılan ajanlardır. Biz bu çalışmada ALD’de ozon ve melatonin kullanımını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Kırk sekiz sıçan kullanılmış ve etanol, melatonin ve ozon uygulanmıştır. Histopatolojik değerlendirme yapılmıştır ve kanda alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), gama glutamil transferaz (GGT), total antioksidan kapasite (TAK), total oksidan kapasite (TOK) ve malondialdehit (MDA); karaciğer dokusunda TAK, TOK ve MDA parametreleri ölçülmüştür. Bulgular: Çalışılan gruplar arasında ALT, AST aktiviteleri ve TAK, TOK ve MDA düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Alkol kaynaklı toksisite grubunda vasküler konjesyon, hepatosit hasarı, periportal inflamasyon ve mikrovesiküler steatoz tespit edildi. Sonuç: Histopatolojik bulgular ışığında melatonin ve ozon uygulamalarının alkole bağlı hepatotoksisite için faydalı olduğunu iddia edebiliriz. Bununla birlikte, ozon uygulaması melatoninden daha üstündür.
Dergi Adı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce