The Investigation of the Effect of Ozone Therapy on Gout in Experimental Rat Models
Ali Bilge
Murat Tüysüz
Ömür Öztürk
Yasemen Adalı
Hüseyin Avni Eroğlu
Doç. Dr. Mustafa MAKAV
Uslu Gözde Atilla
Ramazan Tıskaoğlu
Bu çalışmada deneysel olarak Gut artriti oluşturulmuş rat ekleminde ozon tedavisinin etkisi araştırıldı. Yirmi adet albino cinsi erişkin erkek rat 4 gruba bölünerek: 1. Gruba (Kontrol) herhangi bir ilaç verilmeden takip edildi, 2. Gruba (Gut kontrol) deneysel Gut artriti oluşturulmak üzere tek doz 0.2 mL (10 mg) monosodyum ürat (MSU) 1. metatarsofalengeal ekleme enjekte edildi, 3. Gruba (Gut + Ozon) deneysel Gut oluşturulmak üzere tek doz 0.2 mL (10 mg) monosodyum ürat (MSU) 1. metatarsofalengeal ekleme intraartiküler olarak enjekte edildi ve arkasından ratlara 3 hafta süreyle günde tek doz 1 mL (10 µg/mL) intraperitoneal ozon terapi verildi, 4. Gruba ise (Ozon kontrol) Gut oluşturulmaksızın 3 hafta günde tek doz 1 mL (10 µg/mL) intraperitoneal ozon terapi uygulandı. Sonuçlar patolojik olarak kayıt altına alındı ve gruplar arası istatistik olarak karşılaştırıldı. Sonuç olarak 3. Gruptaki (Gut + Ozon) inflamasyon düzeyindeki düşüklük 2. Gruba göre istatistikse olarak anlamlı kabul edildi. Ozon tedavisinin Gut oluşturulan eklemde akut inflamasyonu azalttığı gösterilse de kronik olan proliferasyon sürecine etkisi görülmedi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi