The Efficacy of Blood Parameters and Its Derivatives in the Diagnosis of Acute Cholecystitis
Doç. Dr. Levent ŞAHİN
Doç. Dr. Hüseyin Fatih GÜL
Turgut Dolanbay
Doç. Dr. Mustafa MAKAV
Murat Aras
Çalışmadaki amaçlarımız, akut kolesistitli hastaların demografik verilerini değerlendirmek ve nötrofil lenfosit oranı (NEU/LYM) başta olmak üzere çeşitli enfeksiyon parametreleri ve oranlarının tanı koymadaki sensitiviteleri ile spesifitelerini belirlemektir. Karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran akut kolesistit tanısı konulan (kolesistit grubu) 59 hasta ile akut kolesistit tanısı almayan karın ağrısı şikayeti ile gelen (kontrol grubu) 66 hasta incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru anındaki şikayetleri gibi demografik verileri ve laboratuvar parametreleri çalışma formlarına kayıt edildi ve istatistiksel analizleri yapıldı. Kolesistit grubunda 22 (%37.3) kadın hasta, 37 (%62.7) erkek hasta vardı. Yaş dağılımına bakıldığında bakıldığında toplam hasta grubunun %30.5’i 65 yaş üstü hastalardı. Başvuru şikayetlerine göre değerlendirildiğinde en sık karın ağrısı (%92.2) şikayeti vardı. Kontrol grubunda white blood cell (WBC), NEU, c-reaktif protein (CRP), NEU/LYM, WBC/mean platelet volume (MPV) oranı ve CRP/LYM oranı değerlerindeki artış ve WBC/NEU değerindeki düşüş istatistik açıdan anlamlı bulundu (p<0.05). Kolesistit grubunun, kontrol grubuyla karşılaştırılması sonucu ROC analizi yapılmış ve cut off değerleri; WBC: 7.25 103 /µl, lenfosit: 2.07 103 cells/uL, nötrofil: 4.5 103 /µl, CRP: 0.17 mg/L, WBC/NEU: 1.62, NEU/LYM: 2.06, WBC/MPV: 0.873 ve CRP/LYM: 0.06 olarak tespit edilmiştir. Akut kolesistitte WBC, nötrofil, CRP, NEU / LYM, WBC / MPV ve CRP / LYM oranlarının klinik kullanımda tanı açısından faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Dergi Adı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi
Basım Tarihi 12-2020