Allerjenik Pinus çam ağacı polenlerinin Türkiye deki dağılımları
Hulusi Malyer
Nihat Sapan
Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Çam ağacı rüzgarla tozlaşan, çok miktarda polen üreten ve polenleri uzak mesafelere dağıtan bir bitki olmasına rağmen allerjenik etkisi düşük seviyeli veya nonallerjik olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun yanı sıra son yıllarda yoğun çam polenine maruz kalan duyarlı bireylerin bazı semptomlar gösterdikleri kaydedilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Türkiye’de Lanzoni/ Burkard cihazı kullanılarak yapılan volümetrik veya Durham cihazı kullanılarak gravimetrik yöntemle gerçekleştirilen 59 farklı bölgedeki atmosferik polen araştırmasında Pinus polenlerinin aylık değişim ve yıllık görülme oranları araştırılmıştır. Ayrıca Avrupa’da ve ülkemizde gerçekleştirilen Pinus polen duyarlılıkları hakkındaki çalışmalar da incelenerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Ülkemizde yapılan atmosferik polen çalışmalarının hemen tümünde bu cinsin polenleri oldukça yüksek seviyelerde tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Pinus polenleri atmosferde tüm yıl boyunca görülebilmekte fakat özellikle nisan-mayıs aylarında yüksek seviyelerde bulunmaktadırlar. Sonuç: Çam poleni, bazı bölgelerde yıllık toplam polen miktarının %50 veya daha fazlası oranında bulunduğundan Türkiye’deki duyarlı bireyler açısından önem taşımaktadır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Astım Allerji İmmünoloji