Yazarlar |
Murat Gülmez
Çağ Üniversitesi, Türkiye |
Abamüslüm Güven
Türkiye |
Doç. Dr. Asya ÇETİNKAYA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada 50 adet taze ve 50 adet salamura beyaz peynir örneği kullanıldı. Kars ili perakende satış yerlerinden alınan örneklerden bazı mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapıldı. Örneklerin tamamının, toplam mezofılik aerop canlı sayısı Bakımından Avrupa Birliği Yönetmeliği ve maya-küf sayısı bakımından Türk Standardı'nda bildirilen üst sınır değerlerinden daha fazla mikroorganizma içerdiği tespit edildi. Taze peynirlerin %16'sının koliforın grubu bakteri, %66'sının E. coli ve %4'ünün S.aureus yönünden; salamura peynirlerin %24'ünün koliforın grubu bakteri, %82'sinin E. coli ve %4'ünün S. aureus yönünden Avrupa Birliği Standardına; yine taze örneklerin sırasıyla %76, %80, %78'i ile salamura örneklerin %100, %92 ve %30'unun sözkonusu bakterileriler yönünden TS'na uymadığı görüldü. Örneklerin mikrobiyolojik yönden tümünün standartlarda bildirilen kriterlerin en az birine uymadığı tespit edildi. Kimyasal analizler sonucunda asillik ve tuz oranı (%) TS'na uygun bulundu. Taze peynirlerin tamamı % rutubet bakımından TS'na uygun bulunurken, salamura örneklerin sadece %60'ı standarda uygunluk gösterdi. Taze peynirlerin %20'si ile salamura peynirlerin ise %60'ı yarım yağlı bulunurken; taze peynirlerin %80'i, salamura peynirlerin ise %40'ı az yağlı özellik taşımaktaydı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2001 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 55 / 62 |