img
Kars ta Tüketime Sunulan Taze ve Salamura Beyaz Peynirlerin Bazı Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri   
Yazarlar
Murat Gülmez
Çağ Üniversitesi, Türkiye
Abamüslüm Güven
Türkiye
Doç. Dr. Asya ÇETİNKAYA Doç. Dr. Asya ÇETİNKAYA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırmada 50 adet taze ve 50 adet salamura beyaz peynir örneği kullanıldı. Kars ili perakende satış yerlerinden alınan örneklerden bazı mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapıldı. Örneklerin tamamının, toplam mezofılik aerop canlı sayısı Bakımından Avrupa Birliği Yönetmeliği ve maya-küf sayısı bakımından Türk Standardı'nda bildirilen üst sınır değerlerinden daha fazla mikroorganizma içerdiği tespit edildi. Taze peynirlerin %16'sının koliforın grubu bakteri, %66'sının E. coli ve %4'ünün S.aureus yönünden; salamura peynirlerin %24'ünün koliforın grubu bakteri, %82'sinin E. coli ve %4'ünün S. aureus yönünden Avrupa Birliği Standardına; yine taze örneklerin sırasıyla %76, %80, %78'i ile salamura örneklerin %100, %92 ve %30'unun sözkonusu bakterileriler yönünden TS'na uymadığı görüldü. Örneklerin mikrobiyolojik yönden tümünün standartlarda bildirilen kriterlerin en az birine uymadığı tespit edildi. Kimyasal analizler sonucunda asillik ve tuz oranı (%) TS'na uygun bulundu. Taze peynirlerin tamamı % rutubet bakımından TS'na uygun bulunurken, salamura örneklerin sadece %60'ı standarda uygunluk gösterdi. Taze peynirlerin %20'si ile salamura peynirlerin ise %60'ı yarım yağlı bulunurken; taze peynirlerin %80'i, salamura peynirlerin ise %40'ı az yağlı özellik taşımaktaydı.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2001
Cilt No 7
Sayı 1
Sayfalar 55 / 62
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 6

Paylaş