Yazarlar |
Asya ÇETİNKAYA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Abamüslüm Güven
Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada Kars ili perakende satış piyasasından toplanan 80 adet çiğ süt, 40 adet taze ve 40 adet de salamura olmak üzere toplam 80 adet de beyaz peynir örneği incelendi. . Süt örneklerine 4 °C' de 7, 14, 21 gün, peynir örneklerine ise 21 gün zenginleştirme uygulandı. Bu zenginleştirmeler sonucunda süt örneklerinin sırasıyla % 1,25, % 5 ve % 8,75' inde yersinia türleri, O, % 2,5 ve % 3,75' inde de Y. enterocolitica saptandı. Süt örneklerinde 21 günlük zenginleştirme daha hasarlı bulunduğundan peynirlere 7 ve 14 günlük zenginleştirme uygulanmadı. 21 günlük zenginleştirme sonucu taze peynirlerin % 2,5' inde, salamura peynirlerin % 20' sinde yersinia türleri tespit edildi. Taze peynirlerde %2,5 oranında Y. ruckeri, salamura peynirlerde ise sırasıyla % 2,5, % 10, % 2,5 ve % 5 oranında Y. enterocolitica, Y. ruckeri, Y. intermedia ve Y. pseudotuberculosis saptandı. Hiçbir örnekte birden fazla yersinia türü birlikte saptanmadı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 03-2001 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 135 / 142 |