Kars İlinde tüketime sunulan çiğ süt ve beyaz peynirlerde Yersinia türlerinin araştırılması
Doç. Dr. Asya ÇETİNKAYA
Abamüslüm Güven
Bu araştırmada Kars ili perakende satış piyasasından toplanan 80 adet çiğ süt, 40 adet taze ve 40 adet de salamura olmak üzere toplam 80 adet de beyaz peynir örneği incelendi. . Süt örneklerine 4 °C' de 7, 14, 21 gün, peynir örneklerine ise 21 gün zenginleştirme uygulandı. Bu zenginleştirmeler sonucunda süt örneklerinin sırasıyla % 1,25, % 5 ve % 8,75' inde yersinia türleri, O, % 2,5 ve % 3,75' inde de Y. enterocolitica saptandı. Süt örneklerinde 21 günlük zenginleştirme daha hasarlı bulunduğundan peynirlere 7 ve 14 günlük zenginleştirme uygulanmadı. 21 günlük zenginleştirme sonucu taze peynirlerin % 2,5' inde, salamura peynirlerin % 20' sinde yersinia türleri tespit edildi. Taze peynirlerde %2,5 oranında Y. ruckeri, salamura peynirlerde ise sırasıyla % 2,5, % 10, % 2,5 ve % 5 oranında Y. enterocolitica, Y. ruckeri, Y. intermedia ve Y. pseudotuberculosis saptandı. Hiçbir örnekte birden fazla yersinia türü birlikte saptanmadı.
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Basım Tarihi 03-2001