Yazarlar |
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Mehmet Akif Yörük
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, Yarpuzun (Mentha pulegium L.) farklı seviyelerde Japon bıldırcınlarında performans ve et kalitesi (renk ve pH) üzerine etkisi araştırılmıştır. Toplam 150 adet günlük yaşta Japon bıldırcın civcivi üç farklı düzeyde yarpuz içeren (%0,0, 0,1 ve 0,2) bir kontrol ve iki deneme grubuna rastgele dağıtıldı. Her deneme grubu içerisinde 10 bıldırcın bulunan beş tekerrürlü gruba ayrıldı. Deneme sonunda performans değerleri ve et kalite parametreleri (renk ve pH) ölçüldü. Bıldırcınların büyüme performansı değerlendirildiğinde gruplar arasında önemli farklılıklar bulundu (P<0,05). Çalışma sonu itibariyle %0,1 (P1) ve %0,2 (P2) yarpuz ilave edilen deneme gruplarının canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışları kontrol grubuna oranla yüksek bulundu. Yem tüketiminin P2 grubunda kontrol grubuna oranla arttığı, yemden yararlanma oranının ise düştüğü gözlendi (P<0,05). Karkas randımanı, kalp, karaciğer ve taşlık ağırlıkları açısından anlamlı bir fark olmadığı görüldü (P>0,05). Göğüs etinin parlaklık (L*), kırmızılık (a*) ve sarılık (b*) ile pH değerleri yarpuz ilavesinden etkilenmedi (P>0,05). Çalışma sonuçlarına göre yarpuzun %0,2 düzeyinde ilavesinin performans üzerine daha etkili olduğu belirlendi. |
Anahtar Kelimeler |
Meat color | pennyroyal | performance | pH | quail |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI |
Dergi ISSN | 1300-0861 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Dergi Grubu | Q4 |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2021 |
Cilt No | 68 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 343 / 348 |
Doi Numarası | 10.33988/auvfd.767472 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.33988/auvfd.767472 |