img
The Effect of Turkish Coffee on Performance, Biochemical, and Physiological Parameters in Rabbits   
Yazarlar
 Mustafa MAKAV Mustafa MAKAV
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
 Mükremin ÖLMEZ Mükremin ÖLMEZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Hüseyin Avni Eroğlu
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
 Tarkan ŞAHİN Tarkan ŞAHİN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Kahve dünyada en yoğun tüketilen sıcak içeceklerdendir. Kahve kavrulması sırasında başlayan kahverengi rengi ile meydana gelen melanoidin güçlü antioksidan olarak bildirilmektedir. Kahvenin az ve çok kullanımı ile ilgili tartışmalar devam etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada az ve yoğun alınan kahvenin antioksidan parametreler üzerine etkisini araştırıldı. Çalışma kapsamında 1500-2500 g ağırlığında toplamda 15 adet dişi Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Kontrol grubuna normal yem ile ad-libitum olarak beslendi. %1 TK ve %5 TK grubunda ise rasyonlarına sırasıyla %1 ve %5 Türk kahvesi ilave edildi. Çalışma boyunca haftada bir kan alındı. Çalışma sonunda etik kurallara uygun bir şekilde tüm hayvanların yaşamına son verildi. Analizler için gerekli numuneler (Plazma ve Doku) alındı. Alınan tüm numunelerden glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) analizi yapıldı. Yapılan analizlere göre plazma GSH değerleri TK verilen gruplarda artış gözlendi. Plazma MDA değerlerinde ise TK gruplarında azalma belirlendi. Doku GSH parametreleri değerlendirildiğinde ise karaciğer ve kalp dokusunda TK grubunda artış gözlendi. Doku MDA değerlerinde ise akciğer, kalp ve böbrek dokusunda TK gruplarında azalma belirlendi. %1 TK ve %5 TK değerlendirildiğinde plazma ve dokularda %5 TK’de daha fazla etki gözlendi. Performans parametrelerinde ise istatistiksel bir fark belirlenmedi. Sonuç olarak, TK’nın güçlü bir antioksidan olduğu ve yoğun kullanımda etkisinin arttığı ortaya çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2146-717X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2021
Cilt No 10
Sayı 1
Sayfalar 36 / 42
Doi Numarası 10.31196/huvfd.832486
Makale Linki http://dx.doi.org/10.31196/huvfd.832486