Effect of Dietary Barley Supplementation on Fattening Performance and Carcass Parameters of Native Geese (Anser anser) Fed in Local Breeder Conditions in Ağrı Province
Hasan Keskin
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Bu çalışma, Ağrı ilinde halk elinde yetiştirilen yerli kazların besisinde arpa ilavesinin canlı ağırlık ve karkas parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 60 adet 1-3 günlük yaştaki kaz civcivleri kullanılmıştır. Araştırmada kaz civcivleri her grupta 20 hayvan bulunacak şekilde üç gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu (C) sadece mera besisi uygulanmıştır. 1. Deneme grubuna, 3 ile 7. haftalar (B1) arasında ve 2. Deneme grubuna ise 7 ile 10. haftalar (B2) arasında meraya ilave olarak Arpa ilavesi verilmiştir. Gruplardaki tüm kazlar onuncu haftaya kadar bireysel olarak tartılmıştır. Onuncu haftanın sonunda hayvanlar kesilmiştir. B1 ve B2 deneme gruplarından elde edilen canlı ağırlık ve kesim parametreleri kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. But, göğüs ve sırt oranlarında gruplar arasında farklılık olmamıştır. Ayrıca baş, ayak kalp, karaciğer ve taşlık oranları arpa kırması ilavesinden etkilenmemiştir. Sonuç olarak, geleneksel yöntemlere bağlı kalarak halk elinde yetiştirilen kazlara arpa ilavesiyle canlı ağırlık artışı ve karkas parametrelerinde artış sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi