The Effect of Supplementation of Betaine on Performance, Carcass Yield and Some Blood Parameters in Broilers
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Osman Çağrı Özel
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Bu araştırma broyler rasyonlarına farklı düzeylerde ilave edilen betainin besi performansı, karkas, bazı iç organ ağırıkları ve serum parametreleri üzerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Deneme boyunca 1 günlük 192 adet karışık cinsiyette broyler civciv kullanılmıştır. Deneme 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grupta yürütülmüştür. Tüm gruplar 12 civcivden oluşan 4 alt gruba bölünmüş, her grubun toplam civciv sayısı 48 olarak belir-lenmiştir. Araştırmada boyunca kontrol grubu yemlerine bir katkı ilave edilmemiştir. Deneme grupları rasyonlarına sıra-sıyla 0.3 g/kg (Bet-0.3), 0.5 g/kg (Bet-0.5) ve 0.8 (Bet-0.8) g/kg betain (Betamar®) ilave edilmiştir. Deneme rasyonları izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Hayvanlara yem ve su ad-libitum verilmiştir. Araştırmada deneme grup-larına 1-21. güne kadar %23 ham protein (HP): 3000 kcal/kg metabolik enerji (ME), 21-42.güne kadar ise %20HP ve 3224 kcal/kg ME içeren rasyonlar verilmiştir.Araştırma sonunda, kontrol grubuna göre, deneme gruplarında canlı ağırlık (CA) ve canlı ağırlık artışı (CAA) bakımından istatistiksel farklılık görülmüştür (P<0.05). En yüksek canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışının rasyonlarına 0.8 g/kg betain ilavesi yapılan grupta olduğu belirlenmiştir. Deneme sonu itibari ile yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas özellikleri, bazı iç organ ağırlıkları ve serum kan parametreleri bakımından istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır (P>0.05).Sonuç olarak; broyler karma yemlerine 0.8 g/kg betain ilavesinin besi performansını olumlu etkileyebildiği ve güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi