Yazarlar |
Mükremin ÖLMEZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Mustafa MAKAV
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışma, tavşan diyetlerine ilave edilen yarpuzun (Mentha pulegium L.) büyüme performansı ve bazı serum biyokimyasal parametreleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ortalama 2-2.1 kg ağırlığında 15 Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Her birinde beş tavşan bulunan kontrol ve iki deneme grubu dizayn edildi. Tüm tavşanlar bireysel kafeslerde barındırıldı. Kontrol grubuna bazal diyet verilirken, deneme gruplarına sırasıyla %0,1 (P1) ve %0,2 (P2) seviyelerinde yarpuz verildi. Deneme 28 günde tamamlandı. Canlı ağırlık ve yem tüketimleri deneme başı ve sonunda yapılan tartımlarla belirlendi. Çalışmanın 0, 14 ve 28. günlerinde tavşanlardan kan örnekleri alınarak serum biyokimyasal parametrelerinin çalışma boyunca değişimi analiz edildi. Performans parametreleri açısından gruplar arasında fark bulunmadı (P>0.05). Yarpuzun serum kolesterol seviyesini düşürmesinin en önemli konu olduğu gözlendi (P0.05). Sonuç olarak, yarpuzun tavşan diyetlerine alternatif bir büyüme destekleyici ve kolesterol düzenleyici olarak kullanılabileceği kaydedildi. Özellikle tavşan diyetlerinde %0.2'ye kadar yarpuz kullanılabileceği kanaati oluşmuştur. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Van Veterinary Journal |
Dergi ISSN | 2149-3359 |
Dergi Tarandığı Indeksler | EBSCO, CABI |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 11-2021 |
Cilt No | 32 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 119 / 124 |
Doi Numarası | 10.36483/vanvetj.995024 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.36483/vanvetj.995024 |