Detection of Babesia Theileria equi Laveran 1901 in Horses in the Kars Province of Turkey
Taraneh Öncel
Gülay Vural
Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Yunus Gıcık
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Bu çalışma, Kars yöresinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk atlarda Babesia (Theileria) equi'nin seroprevalansını saptamak amacıyla yapılmıştır. Kars merkeze bağlı 8 köyde klinik olarak sağlıklı 108 attan kan alınmıştır. Elde edilen serum örnekleri B. equi antikorları yönünden indirekt floresan antikor (IFA) testi ile taranmıştır. İncelenen 108 atın 27'sinde (%25) B. equi'ye karşı antikor tesbit edilmiştir. Araştırmanın yapıldığı köyler dikkate alındığında en yüksek seroprevalansın %50 ile Aydınalan köyünde, en düşük seroprevalansın ise %12,5 ile Bayraktar köyünde olduğu saptanmıştır. Bu iki köyde atlarda belirlenen seroprevalans değerleri arasındaki fark istatistiki yönden önemli bulunmuştur (P < 0,05). Çalışma, Kars yöresi atlarında B. equi'nin durumuna ilişkin ilk rapordur.
At hastalıkları,Kars,Babesia,Seroepidemiyolojik çalışmalar,Floresans antikor tekniği, indirekt,Antikorlar, protozoan,Taşıyıcılık,Babezioz,Türkiye,Yaygınlık,Atlar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türkiye Parazitol derg