Intestinal Parasites of Red Foxes Vulpes vulpes and Their Zoonotic Importance for Humans in Kars Province
Gıcık Yunus
Murat Kara
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Barış SARI
Kemal Kılıç
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Kars ve çevresindeki yollarda, 2004-2007 yılları arasında kaza sonucu ölmüş 20 tilkinin helmintolojik muayeneleri gerçekleştirilmiştir. Nekropsileri yapılan 20 tilkinin 15 (%75)’i çeşitli helmint türleri ile değişik şiddetlerde enfekte bulunmuştur. Nekropsi yapılmış kırmızı tilkilerde helmintlerin tespiti için bağırsak içerikleri incelendiğinde 10 helmint ile 1 artropod türü görülmüştür. Tespit edilen türler Alaria alata (%30), Mesocestoides lineatus (%60), Taenia multiceps (%10), T. pisiformis (%10), T. taenuiformis (%5), Taenia spp. (%10), Echinococcus granulosus (%5), Toxascaris leonina (%65), Toxocara canis (%20), Capillaria spp. (%5) ve Linguatula serrata’dan (%40) oluşmaktadır. Bu makale tilki bağırsaklarında Linguatula serrata’nın hem larvalarının hem de erişkinlerinin bildirildiği ilk vaka olması özelliği taşımaktadır. Dışkının muayenesi ile de, 20 tilkinin 13 (65%) ünde çeşitli helmint yumurtalarına rastlanmış olup, 11 örnekte Mesocestoides lineatus (55%), 9 örnekte Toxascaris leonina (45%), 6 örnekte Alaria alata (30%), 3 örnekte Toxocara canis (15%), 3 örnekte Capillaria spp. (%15) ve 3 örnekte de Taenia spp. (%15) yumurtası teşhis edilmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI