Effects of Oleuropein on Hyperglycemia, Total Oxidant and Antioxidant Capacity in Streptozotosin-Diabetic Rats Treated with Metformin and Insulin.
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Hülya Hastürk
Bu çalışmada, streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş ve metformin ve insülin ile diyabet tedavisi gören ratlarda, oleuropeinin hiperglisemi, oksidan-antioksidan düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu maksatla, 40 adet erkek Sprague Dawley rat kullanıldı. Ratlar her grupta 8 hayvan bulunacak şekilde 4 deney ve 1 kontrol grubu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna %0.09 NaCl intraperitoneal (ip) uygulandı. G1’e 50 mg/kg STZ ip, G2’ye 50 mg/kg STZ + 100 mg/kg metformin + 4 İU/kg insülin ip, G3’e 50 mg/kg STZ + 100 mg/kg metformin + 4 İU/kg insülin ip ve 30 mg/kg oleuropein oral olarak ve G4’e 50 mg/kg STZ ip olarak ve 30 mg/kg oleuropein oral olarak uygulandı. Streptozotosin uygulandıktan sonraki 3, 10 ve 21. günlerde deneme gruplarının kan glukoz değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek bulunmuştur (sırasıyla P<0.001, P<0.01, P<0.01). Plazma total antioksidan kapasiteleri gruplar arasında kıyaslandığında, G2 ve G3 grubunun Total Antioksidan Kapasite (TAC) düzeyleri, G1 grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek belirlenmiştir (P<0.001). Kontrol grubu ile deneme gurupları arasında kıyaslama yapıldığında G3 grubunun TAC düzeylerinin, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). G1 (P<0.001), G2 (P<0.01) ve G3 (P<0.05) grubunun plazma Total Oksidan Kapasitelerinin (TOC) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. Deneme gruplarının karaciğer TAC düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemsiz olduğu tespit edildi. Karaciğer total oksidan kapasiteleri gruplar arasında kıyaslandığında G2 grubu ile G4 gurubunun TOC düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu (sırasıyla P<0.01, P<0.001) belirlenmiştir. Sonuç olarak oleuropeinin tek başına kullanımının kan glukoz düzeyini, canlı ağırlığı ve plazma ile karaciğer TAC ve TOC kapasitelerini etkilemediği, ancak diyabette yükselen oksidasyona karşılık, metformin ve insülinle birlikte kullanımının antioksidan sisteme destek olduğu ve serbest radikal tutucu etkiyi kuvvetlendirdiği düşünülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniv Vet Fak Derg