Seasonal Variations in Glutathione Peroxidase Activity of Erythrocyte in Sheep Grazed on Pasture in the Region of Kars
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Bu çalışmada, Kars yöresinin 6 farklı bölgesindeki 15 günlük kuzuların eritrosit glutatyon peroksidaz (GSHPx) aktivitelerinin mevsimsel değişimi araştırıldı. Eritrosit GSHPx aktivitelerini belirleyebilmek için sonbahar-kış, ilkbahar-yaz dönemlerinde 800 tane 15 günlük kuzunun kan örnekleri V. jugularis'ten alındı. GSHPx aktiviteleri sonbahar-kış döneminde (123.87+14.93 IU/g Hb) ilkbahar-yaz dönemine (62.26+6.93) göre daha yüksek bulundu. Sonbahar-kış döneminde belirlenen bölgelerin üçünde GSHPx aktiviteleri 60-130 IU/g Hb (normal düzey) arasında bulunurken, diğer üçünde ise 130 IU/g Hb'den (yeterli düzey) daha fazla tespit edildi. İlkbahar-yaz döneminde ise; GSHPx aktiviteleri bölgelerin ikisinde yetersiz, dördünde normal düzeylerde saptandı. Ancak, bu dönemde hiçbir bölgede GSHPx aktivitesi yeterli düzeylerde belirlenemedi. Belirlenen bu mevsimsel dönemler arasında GSHPx aktiviteleri bölgelerin ikisinde yetersizden normale, dördünde de normalden yeterliye doğru değişiklik gösterdi. Bu bilgilerden, bölgelerde ilkbahar-yaz döneminde kuzuların selenyum (Se) noksanlığından kaynaklanabilecek hastalıklara karşı daha fazla risk altında olabilecekleri sonucuna varıldı. Bu mevsimsel değişiklikler göz önüne alınarak, Se noksanlığına karşı planlanan koruyucu programlarda riskli bölgelerdeki annelere verilen Se miktarının arttırılması gerektiği kanaatine varıldı.
kan kimyası,mevsime bağlılık,selenyum,Kars,mineral madde noksanlığı,kuzu,koyun,Türkiye,enzim aktivitesi,mevsimsel değişimler,alyuvarlar,glutatyon peroksidaz,kuzulama
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi,