Lipid Peroxıdatıon and Antioxidant Defence of Mammary Glands and Supramammary Lymph Nodes of Cattle İnfected with Brucella Abortus
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Aysel Güven
Bu çalışmada, Brucella abortus (B. abortus) ile enfekte olmuş sığırların meme ve meme altı lenf bezlerindeki redükte glutatyon (GSH), lipid peroksidasyon indikatörü tiyobarbiturik asit reaktif substrat (TBARS) düzeyleri, glutatyon peroksidaz aktivitesi (GSH-Px, EC. 1.11.1.9), ile P-karoten, A ve E vitaminlerinin düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için, Kars ve yöresinin değişik köylerinden ve bölgedeki iki kesimhaneden sağlanan 20 sağlıklı, 20 ikinci trimesterde düşük yapmış ,ve serolojik testlerle B. abortus ile enfekte olduğu belirlenen toplam 40 sığırdan alınan numuneler kullanılmıştır. B. abortus ile enfekte sığırların meme ve meme altı lenf bezlerinde TBARS düzeyleri istatistiksel olarak yüksek olarak (p<0.001) belirlenirken, eritrosit GSH-Px aktivitesi ile GSH düzeyleri sağlıklı koyunlarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak düşük bulundu (p<0.01). Aynı şekilde, E vitamini, A vitamini (p<0.01) ve P-karoten'in (P<0.001) doku düzeylerinin de sağlıklı olanlarla karşılaştırıldığında, enfekte hayvanlarda istatistiksel olarak düşük olduğu belirlendi. Sonuç olarak; sığırlarda B. abortus''un neden olduğu sığır brusellozunda immun cevap sonucu oluşan oksidatif strese bağlı olarak meme ve meme altı lenf bezlerinde TBARS düzeyleri artmış, GSH-Px aktivitesi, GSH, A vitamini, E vitamini ile P-karoten düzeyleri ise azalmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi