Relatıonshıp Between Selenıum Levels İn Soıl and Meadow Hay and Glutathıone Peroxıdase Actıvıty in Erythrocytes of Offsprings of which Dams Grazed On Pasture
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Kars ve yöresinin 12 farklı bölgesinde ilkbaharda doğan 15+7 günlük kuzuların eritrosit glutatyon peroksidaz (GSHPx) aktiviteîeri ile toprak ve çayır otlarının selenyum (Se) düzeyleri arasındaki ilişki araştırıldı. Bu bölgelerdeki eritrosit GSHPx aktivitesini araştırmak için ilkbahar döneminde doğmuş 15+7 günlük 800 kuzunun v. jugularis''inden vakumlu heparinli tüplerle kan örnekleri alındı. Bu dönemde alınan toprak ve çayır otlarında ise Se analizleri yapıldı. GSHPx aktivitesi yetersiz olan (60-130 IU/g Hb arasında) (Grup II) üç bölgenin toprak Se düzeyi, GSHPx aktivitesi yeterli olan (> 130 IU/g Hb) (Grup I) diğer üç bölgenin toprak Se düzeyine göre önemli bir şekilde düşüktü. GSHPx aktivitesi yetersiz (Grup II) olan bölgelerdeki çayır otu Se düzeyleri GSHPx aktivitesi yeterli olan (Grup I) bölgelere göre daha düşüktü. Bu sonuçlara göre, toprağın kil düzeyinin yetersizliği ve çayır otu ile toprağın Se düzeylerinin düşük olması, bu çayırlarda otlayan koyunların kuzularının beyaz kas hastalığı gibi Se noksanlığı nedeniyle oluşan hastalıklara karşı predispoze hale gelebileceği kanaatini doğurmuştur.
meralar,selenyum,yavrular,çayır mera bitkileri,koyun,çayırlar,alyuvarlar,glutatyon peroksidaz,otlatma
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi