Brucella Abortus İle Enfekte Sığırların Eritrosit Antiopksidan Savunma Sistemi ve Lipid Peroksidasyonundaki Değişiklikler
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Bu çalışmada, Brusella abortus (B. abortus) ile enfekte olmuş sığırların eritrositlerindeki redükte glutatyon (GSH), lipid peroksidasyonunun bir indikatörü olan tiyobarbiturik asit substratları (TBARS) düzeyleri, glutatyon peroksidaz aktivitesi (GSH-Px, EC. 1.11.1.9), ile plazma TBARS , $beta$ -karoten, A ve E vitaminlerinin düzeylerim belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için, Kars ve yöresinin değişik köylerinden ve bölgedeki iki kesim haneden sağlanan 20 sağlıklı ve 20 adet ikinci trimestırda abort yapmış ve serolojik testlerle B. abortus ile enfekte olduğu belirlenen toplam 40 sığırdan alınan kan numuneleri kullanılmıştır. B. abortus ile enfekte sığırların plazma TBARS düzeylerinin kontrollere göre istatistiksel olarak yüksek olduğu (p<0.01), bununla birlikte eritrosit GSH-Px aktivitesinin ve GSH düzeylerinin ise düşük olduğu gözlendi (p<0.01). Yine, plazma E, A vitamini ile |3-karoten düzeyleri de kontrollere göre düşük olarak belirlendi (p<0.01). Sonuç olarak; sığırlarda B. abortus'a bağlı olarak meydana gelen oksidatif stres, plazma TBARS düzeylerini arttırırken, eritrosit GSH düzeyleri ve GSH-Px aktiviteleri ile plazma A, E vitaminleri ve P-karoten düzeylerinde azalışa neden olmuştur.
sığır,beta-karoten,Brucella abortus,E vitamini,glutatyon,savunma mekanizması,A vitamini,retinol,tiyobarbitürik asit,lipit peroksidasyonu,alyuvarlar,glutatyon peroksidaz,antioksidanlar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergis