img
Kefirin Lipid Peroksidasyona Etkilerinin Araştırılması   
Yazarlar
Aysel Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, CC14, CC14 + vitamin E ve CC14 + kefir verilen farelerin eritrosit paketi ve kan plazmasında lipid peroksidasyon düzeyi redükte glutatyon (GSH) miktarı, glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (ÇAT) enzim aktivitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 40 adet Swiss albino erkek fare kullanıldı. Fareler deneme öncesi bir hafta adaptasyon sağlamak amacıyla standart fare yemi ve su ile ad libitum beslendi. Sonra tesadüfi olarak 4 eşit gruba ayrılan hayvanlara oral yolla 7 hafta boyunca günlük olarak her gün saat 9.00 da I. Gruba (kontrol n: 10) standart fare yemi + su, II. Gruba (n: 10) 1.5 ml/kg CC14, III. Gruba (n:10) 1.5 ml/kg $CCl_4$ + 30 ml/kg kefir, IV. Gruba (n:10) ise 1.5 ml/kg $CCl_4$ + vitamin E 250 mg/kg (DL $alpha$ -tocopherol asetat) verildi. Kefir örneklerinde genel aerop mezofilik canlı, laktik asit bakterileri, laktik streptokok, enterokok, total koliform ve maya sayıları sırasıyla $1.04x10^9$ kob/ml, $9.87X10^8$ kob/ml, $4.38x10^8$ kob/ml, $7.80x10^4$ kob/ml, 0 kob/ml ve $1.26 x10^5$ kob/ml olarak bulundu. Kefir ve vitamin E uygulanan gruplarda plazma MDA düzeyleri anlamlı derecede düşük (p<0.01), GSH düzeyi, GSH-Px ve ÇAT aktiviteleri ise yüksek bulundu. Kontrol ve II. Grup arasındaki lipid peroksidasyonu farkı istatistiki açıdan anlamlı (p<0.01) bulundu. Sonuç olarak, kefirin GSH, GSH-Px ve ÇAT üzerine indükleyici rol oynadığı ve lipid peroksidasyonunu azaltma yönünde vitamin E den daha etkili olduğu görüldü.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2004
Cilt No 10
Sayı 2
Sayfalar 165 / 169
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2

Paylaş