Alterations in Erytrocyte Antioxidant System After Chronic Administration of High Dose of Ethanol to Mice
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Aysel Güven
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Bu çalışmanın amacı, yüksek dozda etanol verilen farelerin eritrositlerindeki redükte glutatyon düzeyleri (GSH) ve glutatyon peroksidaz aktivitesi (GSH-Px) ile lipid peroksidasyonunun bir indikatörü olan tiyobarbiturik asit substratlarının (TBARS) düzeylerini belirlemekti. Bu amaç için çalışmada toplam 3 haftalık 16 fare kullanıldı.Tüm fareler 2 gruba ayrıldı. İlk grup kontrol grubuydu ve bu gruba serum fizyolojik (plasebo) 12 hafta süre ile haftada iki kez ağız yoluyla verildi. İkinci gruba ise, yine 12 hafta süresince haftada iki kez 5 ml/kg c.a. etanol ağız yolu ile verildi. Etanol grubunun plazma TBARS düzeyleri kontrol grubuna kıyasla önemli düzeyde yüksek (p<0.001) bulundu. Ancak, etanol grubunun eritrosit GSH-Px aktivitesi ile GSH düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük düzeylerdeydi (sırasıyla p<0.001, p<0.01). Bu sonuçlar gösterdi ki; farelere yüksek dozda etanol'ün kronik olarak verilmesine bağlı olarak meydana gelen plazma TBARS düzeylerindeki artış, eritrositlerindeki GSH düzeyleri ve GSH-Px aktivitelerinin azalışına neden olmuştur.
fareler,glutatyon,yüksek doz,etanol,enzim aktivitesi,lipit peroksidasyonu,alyuvarlar,glutatyon peroksidaz
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi