Changes in Antioxidant Sytem Lipid Peroxidation Heart and Respiratory Rate and Rectal Temperature with Ketamine and Ketamine Xylazine Anaestesia in Tuj Rams
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Prof. Dr. Alkan KAMİLOĞLU
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, ketamin ve ketamin-xylazinin koyunlarda kullanılan anestezik dozunun plazma ve eritrosit antioksidan sistemi ve thiobarbituric acid substance (TBARS) düzeyleri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile 3-4 yaşında, ortalama 56-60 kg ağırlığında 16 klinik olarak sağlSklS koç üzerinde yürütüldü. Her grupta 8 koç olacak şekilde iki grup oluşturuldu. Anestezi oluşturmak maksadıyla I. Gruba 10 mg/kg ketamin HCl, II. Gruba 10 mg/kg ketamin HCl ve 50 μg/kg Xylazin HCl IM yolla enjekte edildi. Plazma E vitamini ve TBARS olarak lipit peroksidasyon düzeylerini, glutatyon peroksidaz (GSHPX) aktivitesini ve eritrosit glutatyon (GSH) düzeylerini belirlemek için, kan numuneleri ketamin ve ketamin-xylazin enjeksiyonundan önce ve 5, 10, 15, 30 ve 60. dakikalarda v. jugularis’ten alındı. Kalp hızı, solunum sayısı ve rektal ısı da aynı zaman aralıklarında 60 dak süresince belirlendi. I. Grupta plazma TBARS ve E vitamini düzeylerinin ketamin enjeksiyonundan 15 dak sonra azaldığı (P<0.001) gözlenirken, eritrosit GSHPx aktiviteleri ve GSH düzeylerinin ketamin enjeksiyonundan 10 dak sonra önemli düzeyde arttığı (P<0.001) belirlendi. I. Grupta, kalp hızı ve solunum sayısının anestezinin 5 dak sonra azaldığı gözlenirken, rektal ısıda bir farklılık tespit edilmedi. II. Grupta eritrosit GSHPx aktiviteleri ve GSH düzeylerinin ketamin-xylazin enjeksiyonundan 15 dak sonra arttığı belirlenirken, plazma E vitamini ve TBARS düzeylerinin ketamin-xylazin enjeksiyonu ile değişmediği belirlendi. Plazma TBARS düzeyleri I. Grupta anestezinin 15 ve 30. dak’larında II. Gruba göre daha düşük bulundu (P<0.001). GSHPx aktiviteleri ve GSH düzeylerinin her iki grupta da benzer şekilde arttığı gözlendi. II. Grupta kalp hızı ve solunum sayısının anestezinin 10. dak’sına kadar arttığı, ancak 15. dak’dan sonra başlangSç değerlerine döndüğü ve anestezi süresince bu değerlerde bir değişiklik belirlenmediği gözlenirken, rektal ısıda bir farklılık saptanmadı. Çalışma sonuçları, ketamin ve ketamin-xylazin enjeksiyonunun serbest radikal oluşumunu baskıladığını ve antioksidan sistemi desteklediğini göstermektedir.
ağrı kesiciler,ketamin,ksilazin,solunum hızı,kalp hızı,anestetikler,koyun,lipit peroksidasyonu,rektal sıcaklık,antioksidanlar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi,