Chances İn Lipid Peroxidation and Antioxidant Environment Of Spinal Fluid with the Use Of Bupivacaine For Spinal Anesthesia
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Ebru Beytut
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Alkan KAMİLOĞLU
Bu çalışmada, bupivacain ile yapılan spinal anestezinin antioksidan savunma sistemi ve lipid peroksidasyonunun bir indikatörü olan tiyobarbiturik asit substratları (TBARS) düzeyleri, üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için 15 klinik olarak sağlıklı 3-4 yaşlarında ve ortalama 56±5 kg ağırlığında Tuj koçları kullanılmıştır. Spinal anestezi oluşturmak amacıyla 8 ml %0.5’lik bupivacain kullanıldı. Bupivacain ile spinal anestezi yapılmadan önce (0. dakika) ve anesteziden 5, 30 ve 60 dakika sonra subarachnoid (intrathecal) bölgeden alınan spinal sıvı numuneleri thiobarbiturik asit substans (TBARS), E vitamini ve glutatyon (GSH) düzeyleri ile glutatyon peroxidaz (GSHPx, EC. 1.11.1.9) aktivitelerini belirlemek için kullanıldı. Bu çalışmada, TBARS düzeylerinin anesteziden 5 dak. sonra istatistiksel olarak artmaya başladığı (P<0.001) ve bu artışın anestezi boyunca sürdüğü gözlenirken, E vitamini değerlerinin anestezinin 5 dak.’sında düşerken bundan sonraki zaman dilimlerinde başlangıç seviyelerine döndüğü tespit edildi. Eritrosit GSHPx aktivitesi ile GSH düzeylerinin anestezi süresince istatistiksel olarak yükseldiği gözlendi (P<0.001). Sonuç olarak, bupivacain ile oluşturulan spinal anestezi ile spinal sıvının serbest radikal miktarı yükselmekle birlikte, bupivacain anestezi süresince spinal sıvının antioksidan ortamını desteklemektedir.
bupivakayin,omurilik,farmakodinamik,E vitamini,serbest radikaller,glutatyon,anestetikler,koç,anestezi,koyun,vücut sıvıları,lipit peroksidasyonu,glutatyon peroksidaz,antioksidanlar
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum