Kış Döneminde Doğuran Tuj Koyunlarında Uterus İnvolüsyon Süresi ve Subklinik Hipokalseminin Doğum Sonrası Uterus İnvolüsyon Süresi Üzerine Etkisi 4 7 Temmuz 2005
Kutlay Gürbulak
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Hasan ORAL
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. Duygu KAYA
Bu çalışma, Tuj ırkı koyunların doğum sonrası uterus involüsyon süresinin tespiti ve subklinik hipokalseminin involüsyon süresi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu amaçla ultrasonografik muayene sonucu gebelik süresi ileri ve tekil gebe olan tuj koyunlarından 19 tanesi kullanıldı. Doğum öncesi 4 hafta ve doğum sonrası 4 hafta boyunca haftada 2 kez kan alınarak kan-serum kalsiyum, fosfor ve glukoz düzeyleri tespit edildi. Doğum sonrası 7, 14, 21, 28, 35, 42 günlerde gebelik şekillenmiş cornu uteri çapları ultrasonografik muayene ile tespit edildi. Özellikle doğumdan sonraki 7. günde subklinik hipokalsemide gebelik cornu çapı 4.98+0.39 cm iken normal kalsiyum seviyesine sahip koyunlarda bu oran 4.02±0.19 cm bulundu ve bu farkın istatistiksel olarak önemli tespit edildi (p<0.05). Çalışmamızda tuj koyunlarında involüsyon süresi ortalama 37 gün bulunurken, subklinik hipokalsemili bazı tuj koyunlarında bu süre 39-40 güne kadar çıkmakla birlikte, subklinik hipokalseminin postpartum sürenin sonunda involüsyon süresini etkilemediği tespit edildi.
koyun ırkları,dölyatağı,gerileme,hipokalsemi,kuzulama
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum