Lyophilized extender supplemented with rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) seminal plasma improves cryopreservation of ram sperm
Burcu Üstüner
Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Selim Alçay
Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye
Elif Gökçe
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Melih Yılmaz
Ahmet Aktar
Oğuzhan Hüraydın
Muhammed Duman
Dr. Öğr. Üyesi Nail Tekin ÖNDER
Eser Akal
Zekariya Nur
Bu çalışma Gökkuşağı alabalığı seminal plazması (ASP) ilave edilmiş (kontrol, %10 ve %15) liyofilize sulandırıcının koç spermasının dondurulabilirliği üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Alınan sperma birleştirilerek, iki eşit hacime bölündü ve ejakülatların her biri, iki aşamalı sulandırma yöntemi kullanılarak ASP (%0, FC ve LC; %10 F10 ve L10 veya %15 F15 ve L15) ilave edilen taze ve liyofilize sulandırıcılarla sulandırıldı. Sperma programlanabilir dondurma makinesi kullanılarak donduruldu. Sperma numuneleri, taze ve eritme sonrası aşamada motilite, akrozom hasarı, plazma membran bütünlüğü ve DNA fragmentasyonu bakımından incelendi. Eritme sonrası en yüksek motilite ve plazma membrane bütünlüğü F10, F15 ve L15 gruplarında gözlendi (P<0.05). Eritme sonrası motilite değerlerine paralel olarak %10 ASP içeren liyofilize sulandırıcının plazma membran bütünlüğü, kontrol gruplarından daha yüksek bulundu. Sulandırıcı grupları kontrol grupları ile karşılaştırıldığında, eritme sonrası akrozom bozukluğu bakımından istatistiksel bir fark tespit edilmedi. Eritme sonrası DNA fragmentasyonu en yüksek FC grubunda gözlenirken, en düşük F15 grubunda elde edildi fakat yalnızca FC ve LC gruplarından istatistiksel olarak farklıydı (P<0.05). Sonuç olarak, bu araştırmanın bulguları %15 ASP ilave edilen liyofilize sulandırıcının koç spermasının dondurulmasında başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
Cryopreservation,Lyophilized extender,Rainbow trout seminal plasma,Ram semen
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi