Yazarlar |
Berna Duman Aydın
Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, Kars İli piyasasında perakende satışa sunulan ballar, Türk Standartları (TS 3036) ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygunluk bakımından incelenmiştir. Yürütülen analizler sonucunda test edilen 20 örnekten 10'unun ticari glukoz içermesinden, 13'ünün diyastaz sayısı ve Tinin de sahip olduğu Hidroksimetil Furfurol değerinden dolayı uygun özellik taşımadıkları kanaatine varılmıştır. Bunun yanında, örneklerden 19'unun pH değeri, 4'ünün invert şeker ve 4'ünün de sakkaroz miktarının standart ölçütlerinde bildirilen limitlerin dışında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 3 örnekte stafilokok sayısı 1x102 kob/g'dan daha yüksek saptanmıştır. Sonuç olarak analize alınan balların hiçbirinin test edilen parametreler yönünden, kıstas alınan standartlara uygun olmadığı görüldü. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2008 |
Cilt No | 14 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 89 / 94 |