img
Kars ilinde satışa sunulan dondurmalarda Aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi   
Yazarlar
 Çiğdem SEZER Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
 Aksem AKSOY Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
 Leyla VATANSEVER Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
 Nebahat BİLGE Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırmada Kars İli'nde üretilip ambalajsız olarak satılan 50 adet dondurma örneği aflatoksin M 1 varlığı yönünden analiz edilmiştir. ELISA tekniği ile yapılan analiz sonucu örneklerden 27 adedinde (%54) Aflatoksin M1 miktarı <0,005 μg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerin 6 adedinde (%12) toksin miktarı 0,005-0,05 μg/kg'dır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nde süt ve ürünleri için belirtilen Aflatoksin M 1 limitini (0,05 μg/kg) aşan toplam 17 örnek (%34) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dondurmaların halk sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği ve bu nedenle üretim ve depolama sırasında kontrollerinin ciddi bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 0250-2836
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2014
Cilt No 40
Sayı 1
Sayfalar 90 / 94
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş