Düvelerde prostaglandin F2α ve dexametasone ile abortusun uyarılması
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hasan ORAL
Dr. Öğr. Üyesi Necdet Cankat LEHİMCİOĞLU
Bu çalışmada, 11 adet gebe düvede gebeliğin sonlandırılmasına çalışıldı. Çalışmada kullanılan hayvanlar, gebelik sürelerine göre 2 gruba ayrıldı. 1. grupta, gebelik süreleri 5 aylığa kadar olan 8 adet düve, 2. grupta, gebelik süreleri 5 aydan fazla olan 3 adet düve vardı. 1. gruptaki hayvanlara 25 mg dinoprost tromethamine i.m. olarak enjekte edildi; 2. gruptaki hayvanlara 25 mg dinoprost tromethamine ve 24 mg dexamethasone art arda enjekte edildi. 1. grupta, 8 düveden 7'si (%88) enjeksiyon sonrası 5.14 ± 0.69 günde, 2. grupta, 3 düvenin tamamı (%100) 4.67 ± 0.58 günde abort yaptı. 1. gruptan 2 düvede ve 2. gruptaki tüm hayvanlarda retentio secundinarium gözlendi. Uygulamaların, retentio secundinarium dışında herhangi bir yan etkisi olmadı.
prostaglandinler,deksametazon,yavru atma,uyarılma,düve
Dergi Adı Hayvancılık Araştırma Dergisi