İneklerde sun i tohumlamayı takiben intrauterin ilaç uygulamasının gebelik oranları üzerine etkisi.
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Ömer Uçar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Necdet Cankat LEHİMCİOĞLU
Bu çalışmada, ineklerde sun'i tohumlama sonrası intrauterin çeşitli ilaçlar kullanılarak gebelik oranlarının artırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, östrusta olduğu saptanan Kars yöresindeki toplam 34 adet değişik ırk ve yaşlardaki inekler kullanıldı, inekler, donmuş-eritilmiş boğa sperması kullanılarak tohumlandı ve 4 gruba ayrıldı, ilk üç grup deneme grubu, diğer (4.) grup ise kontrol grubu olarak kabul edildi. Deneme gruplarını oluşturan ineklerden Grup l'e (n=8), 10 cc'lik hacimde 100 mg Rifaksimin içeren 13,4 g spray; Grup 2'ye (n=7), her bir kornuya 30 cc olmak üzere toplam 60 cc Lugol solüsyonu (l :2:300); Grup 3'e (n=9) ise, her bir kornuya 10 cc olmak üzere toplam 20 cc hacimde 0,6 g Oksitetrasiklin Dihidrat tohumlamadan 30 dak. sonra intrauterin yolla uygulandı. Grup 4'e (n=10) ise, kontrol olarak sadece tohumlama yapıldı. Gebelik oranları tohumlamadan 60-90 gün sonra %NRR'e (Non-return rate) göre belirlendi. İneklerde tohumlama sonrası ilaç uygulamasının %NRR üzerine önemli bir etkisi bulundu (P<0.001, F=38.1I). Grup l'deki gebelik oranı diğer gruplardakine kıyasla optimum idi (Grup l, 2, 3 ve 4 için, sırasıyla %75,00+1,98; %71,43± 2.11; %44,44±1,86 ve %60,00±1.,77). Grup l ve 2 'deki %NRR değerleri Grup 3'tekinden önemli oranda daha yüksekti (P<0.05). Ancak, Grup 3'teki %NRR, Grup 4'tekinden önemli oranda daha düşüktü (P<0.05). Sonuç olarak, ineklerde sun'i tohumlama sonrası uygulanan intrauterin ilaçların (özellikle Rifaksimin'in) gebe kalma oranlarını artırabileceği kanaatine varılmıştır.
sığır,rahimiçi,inek,suni tohumlama,antibiyotikler,üreme,gebelik
Dergi Adı KAÜ Vet Fak Derg