Köpeklerde taze ve donmuş-çözünmüş spermada anormal spermatozoon tiplerinin ve oranlarının tespit edilmesinde farklı yöntemlerin kullanılması
Mehmet Bozkurt Ataman
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Abdullah Kaya
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Melih Aksoy
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Necdet Cankat LEHİMCİOĞLU
Bu çalışmada, köpeklerde taze ve donmuş-çözünmüş spermada anormal spermatozoon oranı ve tiplerinin tespit edilmesinde farklı boyama yöntemlerinin kullanılabilirliği araştırıldı. Köpeklerden penis masajı ile alınan taze ejakülatta Hancock solüsyonu, Eosin-nigrosin, Hematoksilen-eosin ve Caserett boyaları kullanılarak anormal spematozoon oranları belirlendi. Ejaküiatın geri kalan kısmı Tris-Fruktoz sulandırıcısı kullanılarak 0.25 ml'lik payetler içerisinde donduruldu. Payetler çözdürüldükten sonra taze spermada anormal spermatozoon oranını tespit etmek amacı ile yapılan tüm muayeneler aynı yöntemler kullanılarak tekrar edildi. Anormal spermatozoon oranlarının tespiti için kullanılan yöntemler arasında istatistiki fark gözlenmedi (p>0.05). Sonuç olarak; taze ve donmuş-çözünmüş spermada anormal spermatozoon oranlarının belirlenebilmesi için Hancock solüsyonu yanında farklı boyama yöntemlerinin de başarıyla kullanılabileceği kanısına varıldı.
spermatozoa,dondurulmuş semen,biyoteknoloji,anormallikler,köpek,fiksasyon,boyama
Dergi Adı Vet Bil Derg
Basım Tarihi 10-1998