img
Effect of N-Acetylcysteine (NAC) on Post-thaw Semen Quality of Tushin Rams.   
Yazarlar
Prof. Dr. Umut Çağın ARI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Recai Kulaksız
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Necdet Cankat LEHİMCİOĞLU
Türkiye
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Çalışmanın amacı, Tuj koç spermasının dondurulabilirliği üzerine N-asetil sistein (NAC)'in etkisini araştırmaktı. Dört tuj koçundan suni vajen ile alınan sperma birleştirildi. Karışım sperma dört eşit hacme bölündü ve 0 mM, 0.25 mM, 0.5 mM ve 0.75 mM NAC içeren yağsız süt yumurta sarısı ve gliserollü sulandırıcı ile sulandırıldı. Sperma 0.25 mL'lik payetlere çekildi, ekilibre edidi (4°C'de 2 saat), sıvı azot buharında donduruldu (-120°C'de 15 dak.) ve sıvı azot (-196°C) içinde saklandı. Çözüm (37°C'de 1 dak.) sonrası, sperm motilitesi, ölücanlı oranı, morfolojisi, anormal akrozom ve membrane bütünlüğü (HOST) değerlendirildi. Sonuçlar, 0.75 Mm NAC'ın, diğer NAC dozları ile karşılaştırıldığında, motilite üzerine olumsuz etkilere sahip olduğunu gösterdi (P<0.05). Membran bütünlüğü 0.25 ve 0.5 mM NAC derişimlerinde en yüksekti (P<0.05). Ayrıca, NAC dozları arasında, sperma canlılığı açısından önemli farklar da belirlendi (P<0.05). NAC'ın yüksek dozlarının, düşük dozları dondurulabilirliği bir miktar iyileştirse de, özellikle sütlü sulandırıcılarla kullanıldığında, koç spermasının dondurulabilirliği üzerine bazı olumsuz etkileri olabileceği sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg
Dergi ISSN 1339-2251
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 05-2016
Cilt No 22
Sayı 6
Sayfalar 883 / 887
Doi Numarası DOI: 10.9775/kvfd.2016.15558
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 5
Effect of N-Acetylcysteine (NAC) on Post-thaw Semen Quality of Tushin Rams.

Paylaş