Türkiye’nin Kuzey Doğu’sunda İnsanlarda Kistik Ekinokokkoz Seropozitifliği
Dr. Öğr. Üyesi Hilal BEDİR
Doç. Dr. Eray ATALAY
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Amaç: Kistik ekinokokkoz (KE) dünyada global zoonotik paraziter hastalıkların başında gelmektedir. Hastalık kırsal alanlarda ve hayvancılık yapılan bölgelerde yaygındır. Bu nedenle çalışma; Türkiye’nin Kuzey Doğusunda insanlarda KE seropozitiflik oranını belirlemek için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2017 ile Aralık 2020 süresince dört yıl Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları polikli- niğine rutin tarama amaçlı ve olası kist hidatik tanılı müracaat eden 3218 hastanın kan serumu serolojik olarak (ELISA ve IHA) Parazitoloji Labora- tuvarında incelenmiştir. Bulgular: İncelenen 3218 kan serumunun 49’unda (%1,52) anti-E. granulosus antikorları yönünden seropozitiflik bulunmuştur. Kistik ekinokokkoz seropozitifliği kadınlarda (%1,78) erkeklere (%1,22) göre daha yüksek bulunmuştur (p >0,05). Hastalık seropozitifliği yaş ilerledikçe arttığı tespit edilmiştir (p >0,05). Sonuç: Bu sonuçlar; Türkiye’nin Kuzey Doğusunun KE yönünden önemli bir endemik bölge olduğunu ve halk sağlığı yönünden dikkate alınması gerektiğini göstermiştir.
Dergi Adı Fırat Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2023