Erzincan İli Farklı Su Kaynaklarından Cryptosporidium Parvum’ un Moleküler Yöntemlerle Tespit Edilmesi
Nalan Yıldırım Doğan
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Seçil Yalçın
Doç. Dr. Neriman MOR
Cryptosporidium son 30 yıldan beri insan ve birçok hayvan türünde önemli enterik protozoon patojen olarakkabul edilmektedir. Su ise Cryptosporidium’ un taşınmasında en önemli araçlardan biri olarak görülmektedir.Bu nedenle günümüzde Cryptosporidium içme sularında kontrol edilmesi gereken yeni ve en önemlikontaminantlardan biri haline gelmiştir. Buna dayanarak yapılan bu çalışmada Erzincan iline bağlı ilçe veköylerden 2016 yılı Mart ve Ağustos ayları arasında, 6 ay boyunca topam 140 farklı noktadan içme ve kullanmasuyu örneği toplanmıştır. Toplanan örneklere PCR ve LAMP tekniği uygulanmıştır. PCR ile toplananörneklerden 6’ sı (% 4,3) pozitif sonuç verirken, LAMP ile 9’ u (% 6,4 ) Cryptosporidium spp. açısından pozitifolarak bulunmuştur. Çalışmamız sonucunda elde edilen veriler ile geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olanErzincan ilinin sularındaki bu kirliliğe, enfekte hayvan dışkılarının çevreye bırakılması ve tarımda kullanılanatık suların çevresel sular aracılığı ile su kaynaklarına ulaşmasından kaynaklandığı,yağan yağmur ve nemlihavanın, içme suyu ve çevresel sularda kontaminasyonu arttırdığı düşünülmektedir.
Dergi Adı Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 03-2019