Investigation of Seroprevalence of Toxoplasma gondii in Sheep and Goats in Siirt Province in Turkey
Burçak Aslan Çelik
Özgür Yaşar Çelik
Doç. Dr. Neriman MOR
Kıvanç İrak
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma Siirt ilinde yetiştirilen koyun ve keçilerde toksoplazmozis seroprevalansını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Siirt ilinin farklı çalışma merkezlerinden 200 keçi ve 250 koyun olmak üzere 450 dişi hayvandan kan örneği alındı. Alınan örnekler 3000 devirde 10 dakika santrifüj edildi ve kullanılıncaya kadar -20 oC de saklandı. Çalışma ticari test kiti (Toxoplasma gondii Antibody Test Kit, IDEXX) kullanılarak ELISA yöntemiyle gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda 450 hayvanın 28 (%6.22)’i pozitif, 393 (%87.33)’ü negatif, 17 (%3.78)’si şüpheli ve 12 (%2.67)’si zayıf pozitif tespit edildi. Ki-kare testi kullanılarak yapılan analizlerde, sonuçlar ile tür arasında anlamlı bir fark bulunurken (p<005), sonuçlar ile yaş grupları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak Siirt yöresindeki koyun ve keçilerde T. gondii varlığı ilk kez bu çalışma ile belirlenmiştir. Bu çalışma Siirt bölgesindeki T. gondii enfeksiyonunun mevcut durumu hakkında bilgi verdiği için halk sağlığı ve hastalık kontrol uygulamaları açısından gerekli önlemlerin alınmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce