Süt Sığırcılık İşletme Sahiplerinin Kistik Ekinokokkozis e İlişkin Bilgi Düzeyleri Kars İli Örneği
Pınar Demir
Prof. Dr. Gencay Taşkın TAŞÇI
Doç. Dr. Neriman MOR
Cemalettin Ayvazoğlu
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Tazegül Reşat
Ekinokokkozis hayvan sa ğl ı ğ ı kadar insan sa ğ l ı ğ ı ve ülke ekonomisi aç ı s ı ndan günümüzde halaönemini koruyan bir hastal ı ktı r. Bu çal ı ş ma, Türkiyede hayvancı l ı ğ ı n yo ğ un olarak yap ı ld ı ğ ıyörelerden biri olan Kars ilinde süt s ı ğ ı rcı l ı ğ ı faaliyeti ile u ğ ra ş an i ş letme sahiplerinin kistikekinokokkozis hakk ı ndaki genel bilgi düzeyi ve uygulamaları n ı tespit etmek amac ı yla yap ı lm ı ş tı r.Bu çal ı ş man ı n materyalini, Kars merkez ve çevre köylerde 92 üretici ile yap ı lan anketçal ı ş mas ı ndan elde edilen veriler olu ş turmu ş tur. Yap ı lan anket çal ı ş mas ı nda i ş letme sahipleri yı ll ı kortalama 1.78 ba ş s ı ğ ı rı evde kestiklerini ve kesilen bu s ı ğ ı rları n %30.5inin karaci ğ erinde kistgördüklerini bildirmi ş lerdir. Katı l ı mc ı ları n %5.4ü aile fertlerinde kistik ekinokokkozis öyküsüoldu ğ unu, %7.6s ı kistik ekinokokkozisin bula ş ma yolları n ı bildi ğ ini ifade etmi ş lerdir. Kistikekinokokkozisden korunma yöntemlerinden biri olan kistli organları gömme yöntemini katı l ı mcı ları nsadece %33.7sinin uygulad ı ğ ı belirlenmi ş tir. Çal ı ş mada ayrı ca i ş letme sahiplerinin %19.5ininköpeklerini veteriner hekime muayene ettirdikleri, %35.6s ı n ı n köpeklerine antiparaziter ilaçverdikleri ve bunun için y ı ll ı k ortalama 32.30 TL paraziter ilaç masrafı yaptı kları belirlenmi ş tir.Sonuç olarak yöre halk ı n ı n paraziter zoonozlar içerisinde ön s ı ralarda yer alan kistik ekinokokkozishakk ı ndaki genel bilgi düzeyinin ve korunmaya yönelik faaliyetlerinin yetersiz oldu ğ u kan ı s ı navarı lm ı ş tı r.
Dergi Adı F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg.
Basım Tarihi 03-2014