Kars ve Ankara yöresine ait köpeklerde Francisella tularensis antikorlarının araştırılması
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Doç. Dr. Neriman MOR
Bekir Çelebi
AMAÇ: Tularemi, Francisella tularensis tarafından oluşturulan memeliler, kuşlar ve böcekler dahil birçok hayvan türünü etkileyen geniş konak çeşitliliğine sahip zoonotik bir hastalıktır. Tularemi için küçük kemiriciler doğal konakçı; kan emen ektoparazitler ise en önemli vektörlerdir. Evcil hayvanlar içerisinde tularemiye en duyarlı tür koyunlardır. Köpekler ise gerek bakteriyi taşımakla rezervuar olarak gerekse kenelere konakçılık yaparak tulareminin epidemiyolojisinde önemli rol oynarlar. Bu çalışmada; Kars Yöresine ait çoban köpekleri ve Ankara Yöresine ait pet köpeklerinde F. tularensis antikorlarının araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEMLER: Kars Yöresine ait 171 çoban köpeği ve Ankara yöresine ait 99 pet köpeğinin kan serum örneği F. tularensis antikorları yönünden mikroaglütinasyon testi (MAT) ile incelenmiştir. Test antijeni olarak %0,005 safranin-O içeren F. tularensis antijeni kullanılmıştır. MAT ile 1/80 ve üzeri antikor titresi tanısal titre olarak dikkate alınmıştır. BULGULAR: Çoban köpeklerinin dokuz (%5,3)ü ve pet köpeklerinin iki (%2,0)ı olmak üzere toplamda 11 (%4,1) köpekte 1/80 ve üzeri titrede F. tularensis antikoru saptanmıştır. Bu serum örnekleri Brucella canis antijeni ile incelenerek brusellozis yönünden negatif oldukları belirlenmiştir. Çoban köpekleri ve pet köpeklerinde F. tularensis antikorlarının görülme sıklığı arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz (p>0,05) bulunmuştur. SONUÇ: Tulareminin insanlara bulaşmasında köpeklerin rol oynayabileceği, hastalığın epidemiyolojisinin aydınlatılmasına yönelik bu tür çalışmaların yarar sağlayacağı ve sayılarının artırılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, DOAJ, Index Copernicus, CAS, Google Scholar, Google, Open J-Gate, Ulrichsweb and Serials Solutions, NewJour, Genamics JournalSeek, Academic Journals Database, Scirus Scientific Database, Ovid Link Solver, BASE, EBSCOhost Electronic Journals Service (EJS), Libsearch, Medoanet, SCOPUS, Türkiye Atıf Dizini, Türk-Medline ve TUBITAK-ULAKBIM
Basım Tarihi 01-2012