SB85.Üniversite Öğrencilerinde Demodex spp.Yaygınlığının Araştırılması: Sağlık BilimleriFakültesi Örneği
Sinem Naz Sevgen
Doç. Dr. Neriman MOR
Amaç: Bu çalışmanın amacı çoğunlukla ergen dönemdeki bireylerden oluşan üniversite öğrencilerinde Demodex spp’ninyaygınlığını belirlemekti.Yöntemler: Üniversite öğrencilerine Demodex spp.’nin risk faktörlerinin sorgulandığı anket uygulandı. Örnekler StandartYüzeysel Deri Biyopsi yöntemiyle alındı ve ışık mikroskobu altında incelendi.Bulgular: Araştırmaya katılan, 291 hemşirelik bölümü öğrencisinin 126’sında (%43,3), 84 ebelik bölümü öğrencisinin 34’ünde(%40,5) ve erkeklerde %47,3, kadınlarda %40,2 oranında olmak üzere toplam 375 öğrencinin 160’ında (%42,7) Demodex spp.varlığı tespit edildi. Fondöten/makyaj ürünleri kullananlar ile kullanmayanlar arasında ve epilasyon yaptıranlar ile yaptırmayanlararasında Demodex spp.’nin yaygınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p<0,05). Diğer değişkenler ileetkenin görülme sıklığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı.Sonuç: Kars ilinde üniversite öğrencilerinde Demodex spp.’nin oldukça yaygın olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun sonucundadermatologların özellikle bu yaş grubundaki bireylerin yüz bölgesinde şekillenmiş olan dermatozların etiyoloji ve patogenezindeDemodex spp. varlığını da göz önünde bulundurmaları gerektiği kanaatine varılmıştır.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe