Kars Yöresindeki Koyunlarda Toxoplasma gondii nin Seroprevalansı
Doç. Dr. Neriman MOR
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Bu çalışmada, Kars il sınırları içerisindeki 14 odakta rastgele örnekleme yöntemi ile toplam 460 koyundan kan örnekleri alındı. Ayrıca atık olguları, hayvanların yaşı ve ırkı kaydedildi. Toplanan kan serum örnekleri ELISA ve SFDT ile anti-Toxoplasma gondii antikorları yönünden incelendi. Bu testlerden ELISA ile tüm serum örnekleri (460), SFDT ile 66 serum örneği incelendi. Kars yöresindeki koyunlarda T. gondii’nin seroprevalansı ELISA yöntemi ile %95.7 (440/460) atık yapan koyunlarda ise %97.4 (76/78) olarak belirlendi. Ayrıca SFDT ile incelenen 66 serum örneğinin 60’ı (%90.9) T. gondii antikorları yönünden pozitif bulundu. Seropozitiflik titreleri, örneklerin 29’unda 1/16, 24’ünde 1/64, üçünde 1/256 ve dördünde ise 1/1024 olarak tespit edildi. Odaklar arasında iki test ile elde edilen seroprevalans değerleri, istatistiksel olarak anlamlı değildi (P= 0.7).
Kars,tesadüfi örnekleme,Doğu Anadolu Bölgesi,Toxoplasma gondii,hastalık tetkiki,koyun,hastalık yaygınlığı,Türkiye,Sabin-Feldman boya testi,seroprevalans,ELISA
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı XV. Ulusal Parazitoloji Kongresi, 18-23 Kasım 2007, Kayseri ve Ürgüp.
Kongre Tarihi 18-11-2007 / 23-11-2007
Basıldığı Ülke Türkiye