Hatay’da Yerel Basın (1939-1950)
Prof. Dr. Selçuk URAL
Dr. Öğr. Üyesi Nesrin HANGÜL
Basın, en etkili iletişim araçlarının başında gelmektedir. Teknolojinin gelişimiyle beraber yerel ve ulusal basın hızla kurumsallaşarak toplumun önemli bir unsuru haline geldi. Hatay’ın anavatana katıldıktan sonraki siyasi, sosyal, ekonomik değişimini gözler önüne sermesi bakımından yerel basın önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Bu çalışmada 19391950 yılları arasında Hatay’da yayınlanan Yenigün, Atayolu ve Yenihatay gazeteleri eldeki nüshalar ışığında incelenmiştir. Yenigün gazetesi başta olmak üzere Atayolu ve Yenihatay gazeteleri içerik itibariyle dünya ve Türkiye haberlerinin yanı sıra yerel siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel haberler oldukça fazladır. İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye ve Hatay’ı nasıl etkilediği ve ne gibi değişime neden olduğunu öğrenmek açısından zengin bilgiler sunmaktadır. Gazetelerin yayın kadrosunun içerisinde büyük kısmı yerel isimler olmak üzere Türkiye çapında önemli simaların bulunması gazeteleri değerli kılan bir başka husustur.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2019